2006-08-29

Sirapskakor



Jag bara älskar mina fina blå Marimekko skålar från Iittala, de är så vackra att titta på och gör mig så glad. Jag hade gärna haft fler, en av varje färg synd bara att de är så dyra. De är förståss perfekta som godisskålar men jag försöker fundera ut fler bra sätt att använda dem så de får vara framme ofta. Här till exempel på min födelsedags fika i våras så fick de vara brödfat för chokladbollar och sirapskakor.



Sirapskakorna är väldigt enkla att göra, de blir söta och lite sega och väldigt goda. Jag gillar när de är gräddade lite extra hårt så de är mörkbruna så jag gräddar omkring 20 minuter eller längre, men 15 minuter räcker för att de sk vara klara så tiden beror på vad man tycker om.

Sirapskakor

200 g margarin
1 3/4 dl socker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Rör margarin, socker och sirap poröst. Blanda ner resten av ingredinserna. Dela degen i fyra delar och forma fyra längder på bakplåtspapper. Grädda i ca 15 minuter, låt svalna något och skär i bitar.

2006-08-24

Experimentpaj med vinbär och krusbär.



Den här pajen var ett litet test som blev ganska bra i slutet. Jag använde både krusbär och rödavinbär vilket passade bra ihop, fast krusbären kunde ha varit lite surare. Jag gillar surt, men jag får väll vänta till nästa år och ta dem innan de blivit för mogna. Paj degen var ett litet expriment som utgick i från Torkels paj deg, som inte har några fasta mått utan är lite olika från gång till gång. Basen till Torkels pajdeg är en klump smör ca 75 g, vetemjöl och socker ungefär lika delar, fast lite mer mjöl, blanda samman tills det blir lagom smuligt. Till denna "bas deg" så la jag till ljust muscovado råsocker ungefär 1-2 msk, kokos ca 1/2 - 1 dl och havregryn ca 1 - 1 1/2 dl och en klump smör till för att det skulle bli lagom smuligt när jag blandade in resterade ingredienser. Sedan smulade jag ut lite mindre än halva degen i botten på pajformen, täckte över med bären och smulade över resten av degen. Jag gräddade den i 200 grader tills den blev brun och fin, vilket tog ca 15 minuter.

2006-08-23

Sommartårta



Först ut får bli en av mina favoriter. Den här tårtan den passar särskilt bra på sommaren då man har tillgång till färska hallon, givetvis går det lika bra med frysta men det blir ju lite blötare. Varianter på receptet finns i ett antal kokböcker, bland annat i "Sju sorters kakor" från Ica bokförlag där den kallas för Picocchiotårta.

Sommar tårta med hallon.

Till botten:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Till marängen:
2 dl socker
5 äggvitor

Fyllning:
Hallon
Vispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret och låt svalna lite rör ner florsockret. Tillsätt äggulorna en och en och rör i mellan. Blanda ner mjöl, bakpulver och mjölk. Bred ut smeten i plåten. Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum. Bred ut marängsmeten lite ojämnt ovanpå smeten i formen. Grädda i mitten eller undre delen av ugnen i 20 minuter eller tills marängen fått färg. Låt kakan svalna lite och dela den mitt itu på längden. Vispa grädden och bred ut på en av delarna strö över hela hallon, lägg den andra delen ovanpå. Bred ut resten av grädden ovanpå och garnera med hallon.

Välkommen till mitt kök.

Jaha, en till blogg. Varför det då? Tyvärr har jag väll inget riktigt bra svar på det annat än att det är förmodligen Annes fel (Anne som har Anne's Food ). Det är nämligen så att hon tar så otroligt fina bilder på den mat hon lagar och varje gång jag kollar in dom så blir jag hungrig. Att jag dessutom vet att maten är sjukt god eftersom jag brukar få smaka ibland, gör att bilderna får ännu större effekt och jag kan känna hur det riktigt suger i magen. Så som den lilla härmapa jag är har jag börjat fuska lite med att i bland ta bilder på den mat jag lagar eller äter. Men vad nytta gör alla dessa matbilder i mitt fotoalbum? Inte mycket så jag tänkte dela med mig av dem på den här bloggen. Hur ofta det kommer hända och länge det varar, det får vi se.