2006-11-22

Kyckling med lime och kokos.



En perfekt vardagswok med kyckling, lime och kokos. Den var snabb och enkel att göra och den blev riktigt mumsig, receptet hittade jag på ICA.

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 paprikor
3 kycklingfiléer
4 dl kokosmjölk
2 msk ostronsås
2 tsk sambal oelek
rivet skal av en lime
olja till pannan

Hacka löken och tärna paprikan. Strimla kycklingen. Fräs löken, paprikan och kycklingen i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt kokosmjölken, ostronsåsen och sambal oelek. Låt puttra så att såsen tjocknar och reduseras något. Blanda i limeskalet. Servera med ris och mango chutney.

2006-11-16

Caramel apple martini



I morgon är det fredag igen och kanske är för någon dax för fest med drinkar, själv är jag mera sugen på att tjuvsmaka på årets glögg. Jag längtar så till jul men vi har någon slags regel hemma att allt "jul stuff" måste vänta till första advent så jag får väll hålla mig två veckor till.
I väntan på det kan jag tipsa om en lite annorlunda martini jag testade när jag var i Atlanta tidigare i höst. Baren hette The Sun Dial och låg på 73:e våningen i vår hotel. De serverade massor av lite konstiga drinkar men den jag fastnade för var en Caramel apple martini, en av deras specialare. Den beskrevs så här - Our signature martinti, the only way to describe it, is to taste it. Tyvärr är det faktiskt sant den går inte att beskrivas utan måste upplevas.

Enligt bartendern så gör man som följer;
Mixa en del Green apple martini, två delar absolut vodka och en del apple pucker. Tillsätt "a splash of" midori. Servera i ett glas som du ringlat kola sås i och garnera med en bit grönt äpple. Enjoy!

2006-11-10

MammaTorkelsons Kyckling



En god middag som är ganska snabb och lätt att fixa men ändå lite festlig. Receptet har jag fått av lilla syster som i sin tur lärt sig av sin svärmor. Jag var lite lat och tog köpta potatisklyftor men det hade definitivt varit bättre med "riktiga" hemma gjorda potatis klyftor, eller ris.
Till 4 personer behövs;
5st kyckling filéer färska så de inte är så blöta
2 dl cremé fraich
50 g rökt skinka
2 msk persilja
1 tsk fransk senap
2 dl ost gärna lagrad + lite extra på
1 dl purjolök
svartpeppar

Strimla kycklingen och torka av den så den inte är så blöt. Lägg kycklingen i en ungsform. Hacka skinkan och purjolöken fint. Riv osten. Blanda purjolök, skinka och ost med creme fraich, senap och persilja till en "gegga", krydda med svart peppar. Bred ut "geggan" ovan på kycklingen och lägg lite riven ost på toppen. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 25 min eller tills kycklingen är klar.
Servera med sallad och potatis eller ris.

2006-11-05

Bästa sushin.


Mumsig sushi, tjusigt serverad.

Jag gillar inte sushi. I alla fall inte tidigare, men nu måste jag nog erkänna mig som omvänd. Jag har vid tidigare tillfällen tyckt att sushi mest smakar kallt ris och rå fisk och inte kunnat äta det alls. Med ett undantag iof, på Atlanta fish market åt jag faktiskt tre bitar och de var okej. Jag tyckte då att de var goda, men jag får nog revidera den åsikten efter min nya upplevelse. För nu vet jag hur god sushi ska smaka.

Förra fredagen var vi och åt med Anne och Per på Annes svåger Peters sushi ställe som heter Hattori Sushi Devil. Vilken mat!!! Jo nu tycker jag nog att jag kan kalla sushi för mat (det hade jag aldrig gjort tidigare), för det här var helt otroligt gott. Vi åt först miso soppa och sedan två tallrikar sushi bitar. Det var underbart gott och jag ville inte att det skulle ta slut. Så fräscht smakrikt hade jag aldrig trott att sushi kunde vara. Två av mina favoriter blev en bit med jätteräka och chillimajonäs och en bit med tonfisk och wasabi-marinerad flygfiskrom *mums* Är du nyfiken så kan du läsa en komplett lista på vad vi åt hos Anne's Food. Bilden har jag snott från Anne eftersom jag inte tog med mig nån kamera *doh*

Med risk för att låta som en reklam kampanj, men det kan inte hjälpas. Om du har vägarna förbi så rekommenderar jag varmt ett besök på Hattori Sushi Devil som ligger på Tegnérgatan 43 (tfn 08-22 44 00) du kommer INTE ångra dej jag lovar.