2008-04-30

Ricottafylld svamp



Här är ett recept från Jamie Olivers bok Jamies Italien. Ricottafyllda svampar, en snabb och enkel förrätt eller en liten rätt till en buffé kanske. Jag använde ganska små skogschampinjoner vilket gjorde att det inte fick plats så mycket fyllning i varje men jag tycker det blev alldeles lagom, däremot så tycker jag nog att tiden i ugnen var lite kort (15 minuter) trots att jag hade mindre svampar, så jag lät de vara inne några minuter extra. I övrigt så följde jag receptet nästan helt men jag använde både oregano och timjan vilket fungerade bra.

Ricottafyllda svampar

ca 200g god och smulig Ricotta
skalet av en citron, rivet
en röd chili, finhackad
ca 1,5 msk finhackad färsk oregano
ca 1,5 msk finhackad färsk timjan
ca 1,5 dl färskriven parmesan
skogschampinjoner (eller någon annan svamp där lite fyllning får plats i hatten)
rucola

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ricotta, citronskal och chili krydda med lite salt och peppar. Vänd ner de färska kryddorna och parmesan osten. Spara lite av parmesanen att strö över senare. Ta försiktigt bort foten från svamparna och borsta dem rena. Vänd svamphattarna i lite olja och lägg dem på en plåt. Fyll hattarna med ricottafyllningen och strö över lite parmesan. Ställ in i ugnen tills de är lite gyllenbruna. Servera hattarna tillsammans med rucola.

2008-04-27

Regissörsvillan

Nu var det ett tag sedan jag lyckades ta mig i kragen och skriva något här, förlåt förlåt, men det har varit lite mycket just nu. Det blir inget recept i dag heller, men ett tips på en toppen restaurang. I går besökte vi tillsammans med ett gäng kompisar Regissörsvillan (www.regissorsvillan.se) en liten mysig restaurang som ligger inne på Filmstaden området i Solna. Jag visste ingenting om stället, eller ens att det fanns där, så mina förväntningar var noll. Men wow!
Vi åt avsmakningsmenyn, en underbar kombination av smaker och råvaror och dessutom (tycker jag iaf) väldigt prisvärt 6 rätter 675:-. Som jämförelse kan jag säga att jag har ätit avsmakningsmenyn på Lux vilket också var jättebra men jag måste nog säga att den totala upplevelsen här var bättre (förlåt Lux). Jag blev fullkomligt kär i en av varmrätterna, Kronhjortskotlett med Portvinssky, Ingefärspäron samt Cannelloni med Tryffelpecorino, svartrot och valnötter, helt underbart gott och mitt enda problem nu är att hinna gå dit och äta den rätten från den vanliga menyn innan de byter meny. Ett annat problem är hur jag ska kunna leva utan de små runda parmesanbröden man fick till maten, förmodligen det bästa bröd jag någonsin ätit som små bitar av himlen med parmesan, mmm....
Det enda som inte var bra, och det beror nog mest på mina smaklökar för alla andra åt glatt, var Havtornsbärscreme-bakad Ortalaost på fruktbröd. Visst låter det helt okej, osten var camembert liknande vilket jag gillar och havtorn gillar jag också, så varför inte? Men nej nej, luktade gammal socka och smakade läskig fruktkaka med gammal socka på, huvva.
Men totalt sett var det toppen, underbar mat, gott vin i väldigt mysig miljö, ett perfekt ställe att må bra och trivas på.

2008-04-13

Muffins med vitchoklad och hallon



Ofta när jag blir sugen på att baka så är det muffins som först kommer upp i mitt huvud. De är så tacksamma att göra, bara blanda i det man är sugen på, kombinationerna kan bli hur många som hellst. Oftast blir de goda också, i alla fall när de är nygjorda och fortfarande lite ljumma i mitten.
Däremot så om jag fikar ute så tar jag sällan muffins, för när jag gör det blir jag nästan alltid lite besviken. De ser så stora (jättestora ofta) och fluffiga ut med massor av god choklad (eller något annat) i. Men de är nästan alltid lite tråkiga på gränsen till torra, och inte alls med så mycket choklad eller blåbär (eller vad jag nu valde) i som jag trodde och är det den stora sorten så orkar jag oftast bara äta halva. Besviken!
Kanske är det därför jag gillar att göra muffins hemma, för då vet jag vad jag får, lagom stora och lagom mycket stuff i. Här är receptet på en ovanligt lyckad kombination med hallon och vitchoklad.

Muffins med vitchoklad och hallon

ca 12st
2 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
100 g smält smör
100g hackad vitchoklad
100g hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner. Sätt till det smälta smöret och blanda i hop till en jämn smet. Vänd ner den hackade chokladen och hallonen. Fördela i smeten i formar och grädda i ca 15-20 minuter.

2008-04-05

Buffalo wings














Att hitta riktigt goda wings här i Sverige är inte det lättaste, så det är något jag längtar efter ganska ofta, men i nödfall så är de som serveras på O'Learys är helt okej. Men efter att en kollega hade med sig kanon goda wing till vår "International dinner" så har jag filurat lite på att göra egna. Så för några veckor sedan så hade jag samlat tillräckligt mycket mod för att testa. Något överambitiöst för att vara första gången kanske, men jag bestämde mig för att göra allt från scratch och koka en egen peppar sås. Vinäger, tomater, lök, chili, chili, peppar, peppar och lite annat jox, blanda koka. Men shit, den blev så sjukt stark att efter att ha provsmakat så kunde jag inte känna tungan och jag kände varenda hjärtslag i läpparna och gissa om det brände? Jag kunde inte känna nån smak på ett par timmar efter det, huga! Varför det blev så starkt? svårt att säga men jag misstänker att den färska chili som jag köpt var fel märkt och inte alls hade medium styrka utan Tjernobyl styrka, eller så lyckades jag koka fram nån underlig kemisk reaktion. Hur som helst för att undvika dödsfall var det inte aktuellt att servera den såsen så jag körde en safe variant och använde köpt peppar sås, vilket blev riktigt gott.

Buffalo wings
900 g Kycklingvingar (färska eller frysta)
1 dl smällt smör
1 tsk cayenne peppar
2 tsk paprika pulver
0.5 tsk svart peppar
1 dl peppar sås
Blue cheese dip: Blue cheese, grädfil och några stänk tabasco.
Välj en peppar sås som du tycker är god, jag blandade både Tenesse sunshine sauce och Tiger sauce så att jag fick en lite starkare sås och en lite mildare för dem som inte gillar starkt.
Dela vingarna i leden och skär bort den yttersta biten helt, så att du får två lite mindre delar. Blanda smöret och pepparsåsen och kryddorna, ta hälften av såsen och häll i en plast påse och lägg i vingarna och låt marinera några timmar. Sätt ugnen på 175 grader, lägg vigarna i en ungsfast form, pensla på lite av såsen från påsen. Stek i ugnen i ungefär 10-12 minuter ta ut vingarna och vänd dem och om det behövs pensla på lite mer sås, stek i ytterligare 10-12 minuter. När vingarna är klara så pensla på den kvarvarande såsen och servera med blue cheese dipp.