2011-12-23

Mintkyssar


P gillar mintgodis, han kan smaska i sig en hel rulle strong utan att blinka. Å när vi åt julbord på Cedergrenska tornet här om helgen så hade de grymt goda mintkyssar. Var på älsklingen undrar om vi (läs jag) kan göra dem hemma. Så varför inte... mintkyssar är ganska enkelt att göra. Menom du ska prova, gör inte som jag gjorde, jag köpte mint essence på ICA. Fel, riktigt fel! Den har för mesig mintsmak så man måste ta massor, så pass mycket att de blev lite knepiga i konsistensen och inte så vita som de borde vara. 
Så ännu så länge är det int helt klart om "en tjej i min ålder" kan göra mintkyssar.... 

Men är det så att du råkar ha riktigt mintolja i skåpet, så hinner du utan problem röra i hop ett julgodis till. Hoppas att ni alla får en underbar jul! God Jul!

Mintkyssar

1 tsk ättikssprit
4 dl florsocker
1 dl vatten
10-15 droppar pepparmint (efter din egen smak)
100 g mörkchoklad

Mät upp florsocker, ättikssprit och vatten i en kastrull. Koka upp och låt små koka tills du kan göra ett tråd prov, dvs lägg en droppe mellan fingrarna (akta det är varmt!!) och prova om du kan dra trådar, då är det klart, eller kör med en termometer till 115 grader. När massan kokat klart, häll över till en bunke och rör om med en visp så massan svalnar lite. När den svalant något så sätt till pepparmint (använd riktigt mint inte ICAs skräp essence) och fortsätt röra om så att du får ner luft och smeten blir vitaktigt. Klicka eller spritsa ut på ett bakplåtspapper och låt det stelna. Smält chokladen i mickro eller över vattenbad. Spritsa en prick choklad i mitten av varje mintgodis, låt chokladen stelna. Förvara i en burk i kylen.

2011-12-20

Hasselnötsbiskvier (försök 2 o 3)


Mitt första försök att göra biskvier blev inget vidare. Så efter ett snabbt besök på coop och efter att ha konsulterat internet och moster började jag om. I mitt andra biskvi försök ökade jag mängden äggvita i "nötkakor" receptet, vilket gjorde att jag fick ett par bottnar som såg helt okej ut men tyvärr även en del alldeles för platta. Så i försök tre använde jag bara äggvita och försökte göra ganska "höga" klickar. Det funkade riktigt bra, men tyvärr är det inte idiotsäkert så några av mina bottnar blev för platta för att kalla biskvier. De här bottnarna är jättegoda och smakar precis som jag minns att de borde, kanske är de lite hårdare än vad jag skulle vilja men hur jag ska lösa det får bli en senare fråga. Just nu är jag glad att ha lyckats åstadkomma något som faktiskt ser ut som hasselnötsbiskvier.

Hasselnötsbiskvier

200g hasselnötter
2dl socker
1 dl äggvita (ca 3-4 äggvitor)
100g smör
ca 2 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
ca 400g Choklad (mörk eller ljus efter din egen smak)

Mal nötterna i en mixer eller med en kvarn lite i taget tills du har ett fint mjöl. Sila nötmjölet så att du blir av med större bitar och mal dem igen. Vispa äggvita och socker pösigt. Rör ner nötmjölet lite i taget tills du får en smidig smet. Klicka ut smeten i små högar på en plåt och grädda 10-12 minuter på 200 grader. Låt biskvibottnarna svalna helt innan du täcker dem med smörkräm. Låt smöret smöret bli rumstempererat så är det lättare att röra ihop smörkrämen. Blanda smör, florsocker och kakao, vispa ordentligt tills du har en smidig och luftig kräm (det kan ta ganska lång tid att få den bra i konsistensen så använd gärna elvisp). Bred ut smörkrämen på biskvibottnarna och försök forma en rund topp mitt på. Kyl biskvierna i kylen eller frysen en stund innan du doppar dem i choklad. Smält chokladen i mikrovågsugn eller på vattenbad. Rör lite i chokladen så den inte är så varm. Doppa biskvierna i chokladen och lägg på en bricka för att svalna. Biskvierna håller sig bra i ungefär en vecka och de går utmärkt bra att frysa.

2011-12-17

Nötkakor eller biskvier försök 1



Till jul gjorde min mamma alltid helt fantastiska biskvier med hasselnötsbottnar. Så till årets cookie swap tänkte jag att jag skulle försöka mig på att göra dem. Men det visade sig inte vara så enkelt som jag hoppats. I min mammas receptbok fanns förvisso biskvierna nedskrivna, men bara innehåll och inga instruktioner och inga tips och trix. För det måste finnas några trix för att få det att funka som jag inte kan. För mitt första försök blev inga biskvibottnar utan istället platta (jätteplatta) spröda nötkakor, som iof var riktigt goda men inte vad jag tänkt mig.

Nötkakor

200g hasselnötter
2dl socker
2 ägg
100g mörkchoklad

Mal nötterna i en mixer eller med en kvarn lite i taget tills du har ett fint mjöl. Sila nötmjölet så att du blir av med större bitar och mal dem igen. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt. Vänd ner nötmjölet i äggsmeten. Klicka eller spritsa ut runda bollar på ett bakplåtspapper. Lämna ordentligt med plats mellan varje kaka. Grädda 8-10 minuter på 200 grader. Låt kakorna svalna. Smält chokladen och spritsa den på de svala kakorna.

2011-12-12

Griffin Steakhouse och rapsgris

Förra veckan var jag och åt lunch på Griffin Steakhouse tillsammans med några andra matbloggare samt Margareta och Magnus som jobbar på Scan. Jag hade aldrig varit på Griffin men jag kan varmt rekommendera det, en trevlig restaurang med mysig inredning och god mat. Anledningen till lunchen var att vi skulle få provsmaka kött från Scans rapsgris. Det är grisar som fått äta raps, vilket gör köttet väldigt mört och dessutom rikt på omega-3. Hur smakade det då, jo det var jättegott. Å även om jag personligen inte äter så mycket fläskkött så kan jag definitivt kunna tänka mig att prova grilla lite rapsgris till sommaren. Varför inte nu direkt då? Jo för köttet kommer i handeln först nästa år. Men på Griffin har de redan nu rapsgris på menyn, så där kan man få provsmaka.

2011-12-09

Äppelkaka



I går hade jag fint vitt puder utanför på gräset i min trädgård. I dag är det deprimerande grått och ösregn. Jag längtar efter fluffig vit snö så det blir lite juligt utan för mitt fönster *suck*
Jag har fortfarande kvar en massa röda små äpplen från vårt träd. De ligger i sina påsar i garaget och jag har inte haft någon ork på ett tag att göra något. Men just nu är jag sugen på den här äppelkakan som jag gjorde då vi plockade ner alla äpplen i höstas. Jag hade tänkt skriva om den då när det var äppelplockar tider men det blev aldrig av. Men nu finns det väll juläpplen att använda, så varför inte baka en äppelkaka till advents fikat.

Äppelkaka

4 äpplen
1 stort ägg
1 dl socker
1/2 dl farinsocker
100g osaltat smör
1 1/2 msk mjölk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
2 dl mjöl

Skölj och skala äpplena och skär dem i klyftor. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt. Sätt till bakpulver och kanel. Blanda ner smöret och mjölken i smeten. Sikta ner mjölet i smeten och rör om ordentligt under tiden. Häll upp smeten i en mindre smord forma. Stick ner äppelklyftorna i smeten. Grädda kakan på 200 grader i ca 25 minuter. Servera gärna kakan med vaniljsås till.