2012-01-29

Bananbiskvier


Jag insåg just att jag inte berättat om mitt fjärde försök med att göra biskvier. Kanske hamnade det receptet i glömska för vid det här laget hade jag givit upp på min original plan. När jag började så hoppades jag på att göra perfekta hasselnötsbottnar, men några perfekta bottnar blev det inte, de smakade rätt men var allt för hårda. Så för att få biskvier med den där lite sega botten så fick jag ge upp och göra bottnar med mandelmassa istället. De här biskvierna är jättegoda och bottnarna härligt sega. Min mormor gjorde ofta biskvier med banan inne i fyllningen så jag tänkte att det ska jag prova, jag hade trott att det skulle vara extra besvärligt men det var det inte alls och det blev hur gott som helst.

Om vill du vara med och tävla om en Ultramix Pro så skynda på och skicka dina svar sista dagen är den 2/2.

Bananbiskvier

500 g mandelmassa av bra kvalitet

2 dl socker
1 dl äggvita (från ca 3 ägg)
100g smör (rumstempererat)
3 dl florsocker
2 bananer
choklad att doppa i

Mjuka upp mandelmassan och rör ihop den med äggvitorna och sockret till en jämn smet. Klicka ut små bollar lite mindre än den storlek du vill ha på bottnarna på ett bakplåtspapper. Grädda ca 8 minuter på 200 grader, bottnarna ska precis bli lite ljusbruna på toppen. Låt bottnarna svalna helt innan du täcker dem. 
Blanda smör och florsocker, om du vill ha choklad smak på smörkrämen kan du byta ut lite av florsockret mot kakao. Vispa (med elvisp) tills du har en luftig smörkräm. Skär bananen i tunna skivor, lägg en skiva på varje botten och täck den med smörkräm se till att du har smörkräm runt hela bananen så den inte sticker ut forma en rund topp mitt på så att du får en fin for. Kyl biskvierna i frysen en stund så att smörkrämen blir ordentligt stel. Smält chokladen i mikrovågsugn eller på vattenbad, använd gärna en skål som inte är så vid så att du får ett djupare chokladbad så riskerar du inte att biskvierna tar i botten på skålen. Doppa biskvierna i chokladen och lägg på en bricka för att svalna. Biskvierna håller sig bra i ungefär en vecka och de går utmärkt bra att frysa.


2012-01-26

Vinn en Ultramix Pro från Electrolux

I går kväll gick tävlingen Årets kock av stapeln. En tävling där sex glada gossar gjorde upp om titeln Årets kock 2012. Vinnare blev Klas Lindberg. Grattis Klas!

En av huvudsponsorerna för tävlingen var Electrolux, de hade försett varje tävlande med varsin  Ultramix Pro graverad med kockens namn, coolt eller hur? Dessa mixers har efter tävlingen samlats in kommer nu att lottas ut av Svenska matbloggare. Å jag har sån tur att jag får tävla ut en av dessa här på bloggen, Yey! Den mixer ni har chans att vinna har används av Daniel Räms vars bidrag var Gotländsk hängmörad oxrygg Bordelaise serverad med rotfrukter från Skags gård. Mmm det låter såå gott.

För att vara med och tävla lämnar du en kommentar där du svarar på frågan Vem vann årets kock i fjol, 2011? och Om du vinner vad blir det första du kommer göra med din nya Ultramix Pro?

Vinn Daniel Räms mixer!

2012-01-22

Formex


I dag har jag Anne och Dagmar varit en sväng på Formex mässan. Det är alltid lika roligt att leta nya bra och roliga saker. Tyvärr, eller kanske som tur är, så kan man inte handla saker på plats men OM man hade kunnat hade det kunnat bli en massa shopping. Det finns alltid massor med saker som jag direkt skriver in på önskelistan men i dag var det de här fyra sakerna som hamnade i topp på önskelistan. En Crockpot, perfekt för slow food och grymt att maten kan vara färdig när man kommer hem från jobbet. Fina fina formar med Lilla My på från [kala:s får:m]. Super söta dinosaurie formar i silikon från Silikomart att göra godis eller is i. En lös porslinsfot med en sugpropp, serve it up, så att alla tallrikar kan bli ett fint kakfat, toppen smart ide som ger oändliga möjligheter.

2012-01-14

Cheese balls, den onde och den fule


Jag lovade ju förra veckan att jag skulle ge er receptet på de andra två cheese balls som ingick i "Den gode, den onde och den fule som var vårt bidrag till årets tretton rätters middag med film och tv tema. Sorry för att det tog lite tid men här kommer de i alla fall. De är super enkla att göra och hur goda som helst, perfekt som tilltugg till drinkar, eller som en liten förrätt eller kanske som en del på ett bord med plockmat.

Den fule

150g Philadelphia
100g Blue cheese
6 st stora dadlar
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citron saft
Hackade valnötter

Skär dadlarna i riktigt små bitar. Blanda alla ingredienser utom valnötterna ordentligt. Rulla bollar och lägg på ett fat, låt bollarna stå i kylen ca en timme så att de blir fasta innan du rullar dem i de hackade valnötterna.

Den onde 

200g Philadelphia tomat och lök
1 st jalapeño
1/2 rödlök
2 dl riven cheddarost
2 tsk chipotle chili
Peppar sås, Daves insanity och Mad dog 357
Paprikapulver

(ev haricots vert till horn)

Hacka jalapeñon och löken fint, rör ner dem, cheddar osten och chipotle chili pastan i Philadelphian. Blanda ordentligt, smaka av och tillsätt pepparsås så mycket att det blir lagom starkt för dig och dina gäster. 
Rulla bollar och lägg på ett fat, låt bollarna stå i kylen ca en timme så att de blir fasta innan du rullar dem i paprika pulver. Om du vill göra horn på dina onda cheese balls så skär små bitar av haricots vert och stick ner som horn.



2012-01-07

Cheese balls, Den gode..


I går kväll var det dags för vår årliga tretton rätters middag. Varje år så äter vi (jag, Anne och Dagmar med våra respektive och i år hade vi även bjudit in Micke och Kika) en tretton rätters middag på trettondagen (eller afton beroende på vad som passar bäst). För att få i hop alla rätter så bidrar varje med förrätt, varmrätt och efterrätt och Anne som är värdinna gör också snacks och drink. I år hade vi bestämt oss för att ha ett tema för alla rätter, filmer och tv serier. Min förrätt var inspirerad av den gamla westernrullen, Den gode, de onde och den fule. Tre olika Cheese balls som hade väldigt olika smaksättning men var alla goda.. om man gillar spicy vill säga. Här kommer receptet på den gode i trion, å så snart jag hittat mina post-its så kommer de andra två... ja mitt system är inte vattentätt men jag försöker iaf skriva ner hur jag gjorde, sen är det inte alltid lappen finns kvar. Är du nyfiken på de andra rätterna så har Anne en genomgång av hela menyn på sin blogg, du hittar den här.

Den gode

200 g Philadelphia ost
6 st skivor bacon
1/2 liten röd lök
1 msk hackad jalapeño
1 dl riven cheddar ost
1/2 röd paprika
1 tsk lime juice
ostkrokar

Stek baconen knaprigt och låt svalna och smula sedan den i små bitar. Hacka lök, jalapeno och paprika så fint du kan. Blanda alla ingredienser utom ostkrokarna ordentligt. Rulla bollar och lägg på en tallrik å ställ in i kylen minst en timme. Under tiden så skrapa av ostpulvret från ostkrokarna, eller om du inte orkar krossa hela ostkrokar till ett pulver. När bollarna stelnat i kylen rulla dem i ostpulvret så det täcker utsidan.

Den gode, den onde och den fule