2014-12-19

Banoffie paj


Den här pajen tar lite tid att göra men det är så värt det, för den är fantastiskt god. Men en liten varning, den är riktigt mäktig men det är svårt att skära små bitar utan att den kollapsar så se till att du lämnar plats i magen om du äter mat innan. Receptet kommer från Leilas kokbok men jag har justerat ner mängden pajdeg då jag tyckte den blev lite tjock pajskal annars. Ett litet tips när du gör karamellen så lägg ner några extra burkar i pottan, de håller lääänge och karamellen är god på glass.

Banoffie paj

ca 300 g Digestive kex
ca 150 g smör 
2 st små burkar kondenserad mjölk
4 st mogna bananer
3 dl vispgrädde
100 g 70% choklad
ca 150 g mandlar
1 1/2 dl florsocker

Dra bort etiketterna från burkarna med kondenserad mjölk och lägg dem i din crock-pot och fyll upp med vatten så att burkarna är nästan täckta. Kör burkarna på låg värme i ca 8 timmar, jag gissar att det går lika fint å köra på hög och kortare tid. Låt burkarna svalna helt innan du öppnar dem. Krossa kexen fint, smält smöret och blanda ner lite i taget i kexen tills du får en smulig deg. Tryck ut i en pajform och grädda ca 10 minuter på 175 grader. Låt pajskalet svalna. Lägg mandlarna och florsockret i en stekpanna, rör hela tiden och värm tills sockret smällt och täckt mandlarna och det knäpper lite. Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Fyll pajskalet med karamell, skiva bananerna och lägg ovan på. Vispa grädden och täck pajen. Garnera med hackad choklad och hackade mandlar. 

Inga kommentarer: