2014-07-21

Sötpotatis bacon bites



I år så firade vi fjärde juli lite i förtid, för att få ihop det fullbokade kalendrar. Vi brukar alltid fira fjärde juli tillsammans med Anne och Dagmar med familjer med en knytis middag. Självklart med USA inspirerad mat i massor. I år gjorde jag en choklad cheesecake och sötpotatis bacon bites. Bitsen var jättegoda men det var trixigt att få en bra yta på dem i stekpannan kanske hade de blivit bättre i en fritös, om någon provar med en fritös berätta gärna om det blev bra.

Sötpotatis bacon bites

800 g sötpotatis
140 g bacon
ca 3-4 msk vetemjöl
cayennepeppar
salt

Dippsås
2 msk majonäs
1 msk honung
1 msk  fransksenap

Koka potatisen i ca 15 minuter den ska inte vara helt klar utan fortfarande ge lite motstånd när du sticker i den. Låt potatisen svalna. Förbered dippsåsen, vispa majonäsen och senap, blanda ner senapen kyl såsen fram till servering. Stek baconen knaprigt och låt svalna på ett hushållspapper. Skala och riv potatisen på ett grovt rivjärn. Lägg den rivna potatisen på flera lager hushållspapper och krama ur så mkt vätska du bara kan. Om det är för mycket vätska kvar i potatisen kommer inte bitsen hålla ihop. Smula baconet och blanda i potatisen, tillsätt mjölet och blanda så du får en lite kladdig smet. Forma avlånga bitar så kompakta det går, om degen är för kladdig för att forma så sätt till lite mer mjöl. Värm en stekpanna med olja i, eller om du har så använd en fritös, stek/fritera bitarna tills de får en fin yta. Servera direkt tillsammans med dippsåsen. 


Inte så fin bild... men mumsiga bites.